Philosophy
Read books online » Philosophy » یوگای خرد و فرزانگی جلد اول by mojtaba Valibeigi, Manouchehr Alborzi (ebook reader android txt) 📖

Book online «یوگای خرد و فرزانگی جلد اول by mojtaba Valibeigi, Manouchehr Alborzi (ebook reader android txt) 📖». Author mojtaba Valibeigi, Manouchehr Alborzi



1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 18
Go to page:


1

پیش به‌سوی خلوص و نور صبورانه و عاشقانه گام بردار. گونای ساتوا خالص است. این گونا نورانی و مشعشع است. نیروی مطلوبی برای رهایی (موکشا) است. فضایلی همچون بی‌باکی، پاکی قلب و .... که شما را به آزادی رهنمون می‌شوند، از آن نشات می‌گیرند. تأثیر ساتوا گونا، جستجو برای حقیقت و تمیز بین حقیقی و غیرحقیقی و آنچه واقعی و غیرواقعی است، می‌باشد.

2

گذشته و حال به علت حالات مختلف تجلی این گوناها، یعنی ساتوا، راجاس و تاماس، شکل گرفتند. کل دنیا از این سه گونا شکل گرفته است. به همین خاطر آن‌ها با در هم بافته شدن، ریسمان های سه‌گانه تجلی را شکل می‌دهند. تغییرات این سه گونا همه انواع چیزهای متحرک و ساکن را شکل داده است. در حقیقت جهان صرفاً همین گوناها است. وقتی گونای ساتوا غالب باشد و راجاس و تاماس تابع آن باشند، ارگان‌های فکر کردن شکل می‌گیرند. وقتی راجاس غالب باشد و دو دیگر تابع آن باشند، ارگان‌های حرکتی شکل می‌گیرند و وقتی تاماس غالب باشد، عناصر ریشه و پایه که این دنیای خاکی را شکل داده‌اند به وجود آمدند.

3

ذهن تحت تأثیر این سه گونا است. زمانی­که ساتوا در ذهن غالب باشد، امواج فکری در مسیر فضیلت و پاکدامنی جریان می یابند. انسان دست به اعمال بافضیلت می‌زند. اگر راجاس و تاماس غالب باشند، این امواج و انرژی ذهنی در مسیر باطل جریان می یابند و فرد، اعمال شریرانه انجام می‌دهد.

4

جریان ذهنی ساتوا، شما را به سمت درون می‌کشد و شما را به سمت رهایی هدایت می‌کند. جریانات تاماسیک و راجاسیک، شما را در چرخه سامسارا می‌اندازد.

5

راجاس، شور، هیجانات، احساسات و فعالیت است. تاماس عدم فعالیت یا تاریکی است. با بررسی راجاس­ها و تاماس­ها، ساتوا را می‌توانید افزایش دهید. وقتی ساتوا افزایش می‌یابد، ذهن مانند نور چراغی که بر نقطه‌ای کانونی‌شده، ثابت و متمرکز می‌شود.

6

کسی که کیفیت ذهنی ساتویک در او غالب است می‌تواند تمرکز و مدیتیشن درست انجام دهد و به‌آسانی وارد سامادهی شود. فرد راجاسیک عاشق قدرت و موضوعات حسی است. فرد تاماسیک، به خاطر نادانی دست به اعمال نادرست و شریرانه می‌زند.

7

هیچ گونایی (کیفیت ذهنی) نمی‌تواند به‌خودی‌خود و به‌تنهایی باقی باشد. ساتوا، با راجاس و تاماس ترکیب می‌شود. وقتی ساتوا غالب باشد آنگاه راجاس و تاماس کنترل می‌شوند و آن‌ها در زیر سایه ساتوا مجالی برای بروز نمی‌یابند.

8

مهم‌ترین وظیفه شما، بالا بردن ساتوا و کنترل بر روی احساسات و ذهنتان است. دیگر وظایف فرعی و ثانویه هستند. فرد عاقل همین نکته را تنها می‌فهمد. وقتی ساتوا افزایش می‌یابد، آنگاه شاهد روشنایی و درخشندگی چهره، جسم، سرور، پاکی، استحکام، آرامش و روشنایی هستیم.

9

اگرچه ما یک ذهن بیشتر نداریم. اما این ذهن به خاطر آنکه از سه کیفیت متفاوت یعنی گوناها تشکیل شده، حالات مختلف به خود می‌گیرد. در هر ذهنی سه گونا وجود دارد: ساتوا یا نور، برکت و خوبی؛ راجاس یا هوس و حرکت؛ و تاماس یعنی سکون و تاریکی. این کیفیات ذهنی ترکیبات مختلف به خود می‌گیرند؛ و امواج مختلف و متنوع ذهنی را شکل می‌دهند. آرامش ذهنی و تعادل از حالت ساتویک ذهن؛ حرص و خواهش‌های نفس از حالت راجاس ذهن؛ و تنبلی، بی‌دقتی و خواب‌آلودگی از حالت تاماس ذهن نشات می‌گیرند.

10

در نوآموز تازه‌کار معنوی، حالت ساتویک ذهن برای مدت طولانی پایدار نیست. راجاس و تاماس برای تخریب این حالت تلاش می‌کنند. بایستی بسیار هوشیار و مراقب باشید. بایستی ذهن را از طریق مشاهده درون به‌صورت آگاهانه بنگرید. آدم ساتویک همیشه عاشق خدا، آرام و قدرتمند است.

11

آدم راجاسیک همیشه درگیر فعالیت‌های دنیوی است. حکومت بر مردم را می‌خواهد. نگرشی سلطه‌جو دارد. طالب قدرت است. به همسر، فرزندان و مال و اموال علاقه بسیار دارد.

12

ذهن ساتویک همیشه پایدار است. همیشه درونا شاد است. متواضع و قانع است. در لحظات ساتویک، وقتی ساتوای خالص در ذهن غالب است، به دلیل تمیز بودن آینه ذهن، در تماس با منبع الهی هستید و الهام می‌گیرید. اشعار زیبا می‌سرائید. نوشته‌های الهام‌بخش می‌نویسید و ..... ذهن سرشار از ساتوا، دارای خلوص فکر و خلوص قلب است.

13

راجا گونا نیروی خصم است تا شما را به چرخه سامسارا بیندازد. ذهن راجاسیک همیشه بی‌قرار است. و فرد آرام و قرار ندارد. ذهن راجاسیک همیشه محرک‌های حسی جدید می‌طلبد.

14

ذهن راجاسیک همیشه در جمع بودن و حرافی را دوست دارد. دو ویژگی که ذهن را پریشان می‌کند. اکثر دردها از جمع‌های بد نشات می‌گیرد در انتخاب همراهانتان دقیق باشید. دوستان صادق و خوب کم پیدا می‌شوند. هرگز کسی به دوست صمیمی‌تان قبل اینکه برای مدت طولانی آزمایشش کردید، تبدیل نشود.

15

ذهنی که فاقد گونای ساتوا است به اندازه کافی خوب نیست تا خوشبختی دیگران را مانند خوشبختی خودش ببینید، بدین خاطر ذهن راجاسیک نقص‌های دیگران را می‌بیند و اعمال بد یا اشتباهی که دیگران انجام داده‌اند را به خاطر می‌آورد و اعمال خوبشان را به‌راحتی فراموش می‌کند. این دو امر گرایش به نفرت را شدت می‌بخشند و باعث آشفتگی ذهن می‌شوند. ازاین‌رو همیشه از این‌سو به آن‌سو می‌رود. ازآنجاکه در ذهن از خود خشنود نیست، قناعت درونی ندارد و ازآنجاکه رنج دیگران را همچون رنج خود نمی‌انگارد، شفقت در او افزایش نمی‌یابد.

16

ذهن راجاسیک است که تقسیم می‌کند، جدا می‌کند، تقسیم می‌کند و به‌طور فریبکارانه‌ای تکثر را نمایش می‌دهد. خورشید یکی است. ماه یکی است. آکاش یکی است. ایده پشت زبان یکی است. احساس اخلاص یکی است. درون و بیرونی وجود ندارد. زن و شوهر در قلب یکی می‌شوند. دوستان صمیمی در قلب یکی هستند. ماده یکی است. انرژی یکی است. ذهن ساتویک یکی است. این ذهن همه‌چیز را یگانه می‌بیند. کیهان بزرگ یکی است. کارما، قانون علت و معلول یکی است. دهارما یکی است. مذهب یکی است. حقیقت یکی است. برهمن یکی است. برهمن یگانه بدون دومین است.

17

صلح حقیقی ذهنی از بیرون نمی‌آید. وقتی ذهن کنترل می‌شود و افکارش بررسی می‌شود، این صلح در ذهن شکل می‌گیرد. شما باید تلاش‌های زیادی را برای بررسی احساسات و خواسته‌هایتان انجام دهید. تنها آن­موقع تمایل طبیعی‌تان برای فعالیت آرام و مطیع می‌شود و شما آرام می‌گیرید و افکارتان ساکت می‌شوند.

18

با جاپا(ذکر)، ویچارا (تأمل پیوسته)، سات سانگ(همراهی با انسان‌های مقدس)، مدیتیشن، غذاهای سبک ساتویک، تاپاس (ریاضَتِ نَفس) و سوادهیایا (مطالعه خود و خواندن متون مقدس)، گونای ساتویک را در خود بالا ببرید.

19

یک آدم دنیوی به‌سختی می‌تواند صدای درونی من متعال(آتمن) را بشنود. افکار خالص یا تلاش در مسیر جستجوی خویشتن را کسب نمی‌کند. هر اندیشه ساتویکی از عقل ناب سرچشمه می‌گیرد. در مورد آدم دنیاپرست تمام افکار تنها از ذهن نشات می‌گیرند. آنکه خدمت عاری از خود را انجام می‌دهد و خلوص ذهنی دارد، فکر و ذهنش با خدا و مدیتیشن کردن مشغول است. به‌طورکلی ذهن انواع مختلف کنجکاوی‌ها و افکار خارق‌العاده را برمی‌انگیزاند. ذهن همه را فریب می‌دهد.

20

ذهن ممکن است به تفکر و تأمل پیوسته (ویچارا) یا جستجوی خویشتن علاقه نشان دهد، اما وقتی موقع عمل و تمرین واقعی فرامی‌رسد، هیچ کاری انجام نمی‌دهد. اگر تصمیم جدی برای تمرکز در شما وجود دارد و اگر به‌صورت عملی آن را برای ماه‌ها به‌طور ثابت تمرین کنید، اگر آرزوی خودشناسی حقیقی و شدید باشد، تنها آن زمان همه چنین افکاری از عقل ساتویک یا عقل نابتان نشان گرفته‌اند.

21

همه تمارین معنوی با هدف افزایش گونای ساتوا و نائل شدن به خلوص و اراده تزلزل‌ناپذیر طرح شده‌اند. آن‌ها زدودن حجاب جهل و نائل شدن به وجود متعال آگاه مسرور (سات چیت آناندا) را به ارمغان می‌آورند.

22

افزایش گونای ساتوا و اراده خالص و مصمم، مسیر طولانی رسیدن به خداشناسی را هموار می‌کند.

23

در جهان افرادی خیلی کمی با فضایل ساتویک همچون صبر، سخاوت، بخشش و غیره وجود دارند. اما یک آرمان‌گرای معنوی می‌کوشد تا ذهن را به‌عنوان یک کل پرورش دهد، تا همه فضائل ساتویک را کسب کند.

24

مانند تیوب خمیردندان که آن را برای استفاده جمع می‌کنید، باید همه راجاس­هایتان را از محفظه ذهنتان خارج کنید و آن را با ساتوا پر کنید. آنگاه شما حقیقتاً به یک یوگی مراقبه گر بدل می‌شوید. وقتی ساتوا بر ذهن غالب شد، افکار الهی خود را نشان می‌دهند. ذهن کانونی می‌شود و حالت مدیتیشن به‌صورت خودکار بی‌هیچ تلاشی خود را نشان می‌دهند.

25

درهای ناخالصی ذهن- یعنی راجاس و تاماس بایستی با گرم کردن ذهن به آتش عدم وابستگی و تمرین مستمر معنوی جهت رسیدن به تعادل ذهنی، پاک شود.

26

این جهان سایه برهمن یا خداست. انعکاس چهره در آینه یا آب، واقعی نیست. این جهان تنها انعکاسی از برهمن است، بدین خاطر غیرواقعی است. از طریق نیروی مایا، به نظر واقعی می‌آید. اگر عدم وابستگی و قدرت تمیز در انسان بتابد، زاویه دید تغییر می‌کند. به خاطر انواع مختلفی از کثیفی‌هایی که در آینه ذهن وجود دارد، انعکاس روح در ذهن مشخص نیست. به‌محض اینکه فرد خلوص ذهنی را به دست آورد، به موجودی تغییریافته بدل می‌شود. گناه، منیت، خشم، خودخواهی، غرور و غیره را می‌زداید و به خلوص ذهن نائل می‌شود.احساسات متعالی الهی را تجربه می‌کند. وقتی در ذهن نسبت به مسائل و موضوعات حسی رغبت و کشش وجود دارد، ذهن به این دنیا محدود می‌شود.

27

وقتی به‌طور کامل فهمیدید که گوناها هیچ ارتباطی با آگاهی متعال (روح) ندارند و اینکه روح همیشه آزاد و رها است، جهل ناپدید می‌شود و تشخیص و درک طلوع می‌کند. تنها و تنها در آن زمان است که به حالت کایوالیا یا موکشا (رهایی) می‌رسید.

28

دانشمندان برای فهم نیروهای فیزیکی بیرونی طبیعت تلاش می‌کنند تا با روش‌های صحیح آن‌ها را کنترل کنند. یک یوگی نیز برای کنترل نیروهای فیزیکی درونی ذهن تلاش می‌کند. نیرهای مادی، خام و ناویژه­اند و نیرویهای ذهنی لطیف‌اند. آن‌ها که نیرویهای ذهن را کنترل کرده‌اند می‌توانند به‌آسانی نیروهای مادی بیرونی را کنترل کنند.

 

मन्यु

 

ذهن، ریشه درخت سامسارا



1

جهان چیزی به‌جز حالتی از ذهن نیست. ذهن خود را به شکل جهان بیرونی متجلی می‌کند. زمان صرفاً حالتی از ذهن است. این ذهن بازیگوش در تئاتر این دنیا با موسیقی اندام‌ها می‌رقصد. ذهن، ریشه درخت سامسارا یا ناآگاهی است که از همه سو با شاخه‌های پر از گل، پیچک‌ها، میوه‌ها و غیره خود را می‌گستراند.

2

همه آنچه هستید برآمدی از آنچه فکر می‌کنید، است. آنچه هستید در فکرتان ایجاد شده، از افکارتان تشکیل شده است. آینده‌تان را با افکاری که به آن فکر می‌کنید می سازید. با افکار الهی خود را سرگرم کنید. به خداشناسی نائل خواهید شد. غلبه بر ذهن به معنای فتح جهان است.

3

ممکن است بر هزاران مرد درصحنه نبرد غلبه کنید، اما تنها کسی که فاتح ذهنش است، بزرگ‌ترین قهرمان است.

4

کنترل ذهن، انضباط ضروری و واجبی برای کسانی است که به دنبال کسب دانش خود متعال یا آتمن (روح) هستند. آویدیا، جهل و توهم، امواج ذهنی هستند که به‌وسیله خیال چیزی رابه جای چیز دیگر می‌نمایانند. ذهن علت ظهور من است. فرد نمی‌تواند به آرامش ابدی بدون خاموش‌سازی ذهن برسد.

5

منیت، دانه‌ی درخت ذهن است. خورشید خودشناسی هنگامی به‌تمامی تابیدن می‌گیرد که ابر منیت ناپدید گردد.

6

میل همچون دانه‌ای است که از آن تولدهای بی‌وقفه جوانه می‌زند. به اندازه ای که اراده دارید، عمل تان را شکل می دهید. تنها کسی که میلی ندارد، اراده آزاد خواهد داشت. او

1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 18
Go to page:

Free ebook «یوگای خرد و فرزانگی جلد اول by mojtaba Valibeigi, Manouchehr Alborzi (ebook reader android txt) 📖» - read online now

Comments (0)

There are no comments yet. You can be the first!
Add a comment